Sykkelhjelm 

Riktig bruk av en en god sykkelhjelm er det beste du kan gjøre for å ta vare på deg selv når du sykler. En god sykkelhjelm er både lett å finne og lett å holde i god stand – og holder deg beskyttet mot den vanligste og mest alvorlige sykkelskaden. 

Opp mot 80 prosent av alvorlige skader syklister opplever skyldes smell og støt mot hodet. Bruk av sykkelhjelm er dermed den beste beskyttelsen du har som syklist. 

Historier fra virkeligheten

«Det kommer til å gå bra med meg. Selv om jeg sykler uten hjelm. Det er bare en kort tur, så det går bra.» Men hva hvis det ikke går bra og du ikke har hjelm? Se disse filmene. Kanskje du tenker litt annerledes etterpå.

Se filmene

Gode tips når du kjøper sykkelhjelm 

Sykkelhjelmen skal også være CE-godkjent, som betyr at hjelmen møter den europeiske sikkerhetsstandarden.   

-Se etter CE-merket: EN 1078 for vanlig sykkelhjelm eller EN 1080 for barnehjelmer med grønn spenne. Merk at det selges sykkelhjelmer som ikke er CE-godkjent gjennom ulike nettbutikker. Disse bør du ikke kjøpe, sier Røssland Nestås.

Tåler ett sammenstøt  

Har hjelmen din blitt utsatt for et kraftig sammenstøt? Da bør du bytte den ut.   

En hjelm er laget for å tåle ett støt, ikke fem eller ti. Husk at en alvorlig skade i hjelmen ikke nødvendigvis er synlig. Er du i tvil? Bytt hjelm.  

Ikke kjøp brukt hjelm  

Har du vurdert å kjøpe en brukt hjelm? Eller kanskje barnet ditt har arvet en hjelm fra en eldre fetter eller kusine? Husk at det ikke er så lurt.  Selv om hjelmen er forholdsvis ny, har du ingen kunnskap om hvilken skader den er utsatt for. For egen sikkerhet anbefaler vi alltid å kjøpe ny hjelm, sier Røssland Nestås.  

En vanlig sykkelhjelm har en levetid fra fem til syv år. Dette kommer an på hvor mye slitasje den utsettes for. Mye sol, vind og svette er elementer som tærer på hjelmen. 

Han legger til at det også kan være lurt å sjekke hjelmens produksjonsdato som du finner inni hjelmen. Hjelmens kvalitet reduseres fra den dagen den blir produsert og du vet aldri hvor lenge en hjelm har lagt på lager eller i butikkhyllene.   

Slik velger du rett hjelm  

  1. Finn en hjelm som passer ditt hode, prøv ulike hjelmer  
  2. Velg en MIPS-hjelm  
  3. Sørg for at hjelmen er godkjent i henhold til europeiske standarder som nevnt over  
  4. Velg en hjelm du faktisk ønsker å bruke. Kjøper du hjelm til barn bør barnet være med i butikken for å prøve hjelmen og velge farge  
  5. Husk at hjelmen må dekke panne, tinninger og bakhodet

Når bør hjelmen byttes?

Kanskje oftere enn du skulle tro! Sykkelhjelmen er laget av EPS-materiale (isopor) og plast. Dette er materialer som slites selv om hjelmen ikke er i bruk. Bytt derfor hjelmen etter syv år og sjekk produksjonsdato når du kjøper hjelm.

Den norske hjelmtesten

I den norske hjelmtesten legger vi vekt på sikkerhet og hjelmene er rangert etter hvor god beskyttelse de gir. Trygg Trafikk har sammen med Tryg Forsikring testet sykkelhjelmer for voksne hos RISE Research Institutes of Sweden.

Her finner du testresultatene og informasjon om hvordan den norske hjelmtesten er gjennomført

Den norske hjelmtesten for barn

Trenger barnet ny sykkelhjelm? I 2022 testet vi en rekke av de mest populære sykkelhjelmene på det norske markedet. Testen viste at det var store forskjeller på pris og hvordan de beskytter ved et fall.

Her finner du den norske hjelmtesten for barn