Finansnæringen
Gjennom Finans Norge bidrar en rekke forsikringsselskaper med støtte til mange av Trygg Trafikks prosjekter. Til sammen utgjør dette et stort bidrag til våre aktiviteter og tiltak. I tillegg til økonomisk støtte bidrar selskapene med faglig kompetanse og nettverk som styrker Trygg Trafikks informasjons- og holdningsskapende arbeid.
Helt siden Trygg Trafikk ble opprettet i 1956 har forsikringsnæringen vært en viktig samarbeidspartner. Samarbeidet med Finans Norge utgjør en vesentlig del av finansieringen av Trygg Trafikks aktiviteter og innsats. Det innebærer generell støtte til det skadeforebyggende arbeidet, prosjektavtaler med det enkelte selskap og prosjektavtaler for selskapene i fellesskap.
For tiden støtter Finans Norge i fellesskap kursvirksomheten vår rettet mot barnehager og grunnskolen. At ansatte i barnehager og skolen formidler trafikksikkerhet til den oppvoksende generasjon over hele landet er et uvurderlig grunnlag i det systematiske trafikksikkerhetsarbeidet.
Våre samarbeidspartnere i Finans Norge
If Skadeforsikring støtter Trygg Trafikks informasjonstjeneste om riktig sikring av barn i bil.
Siden 2010 har samarbeidet fokusert på å øke andelen barn fra 1 til 4 år som sitter i bakovervendt bilstol. Den skadereduserende effekten ved å være sikret bakovervendt er på 90-95 prosent, sammenlignet med å være usikret.
I perioden 2017 til 2020 har kampanjene satt søkelys på foreldrenes ansvar for sikring av barn i bil under temaet #voksenpoeng. I perioden 2020-2021 var det kampanjen «Alt var ikke bedre før», for å avlive myten om at alt var bedre før, og gi et tilbakeblikk på sikring av barn i bil.
Prosjekt: Sikring av barn i bil
Gjensidige Forsikring har lang tradisjon for å støtte Trygg Trafikks ungdomsarbeid.
Aktuelle prosjekter:
Fra 2023 utvikler Trygg Trafikk et nytt tiltak rettet mot ungdom og unge voksne, «Generasjon Z». Prosjektet utvikler bred innsikt om målgruppa både, kvantitativt og kvalitativt.
En ny stor undersøkelse blant ungdom om trafikksikkerhet er en del av kunnskapsgrunnlaget. Målet er å utvikle et todelt tiltak – en skolebasert og en kampanjebasert del. Den skolebaserte delen skal rettes inn mot Vg 1 og Vg 2. Prosjektet finansieres både med bidrag fra Gjensidige/Finans Norge og interne bidrag fra flere fylker og egne midler øremerket fra Barnas Transportplan.
Trygg Trafikks ungdomsprosjekter
Fra 2020 finansierer midler fra Gjensidige prosjektet Planlegg trygg trafikk, som setter fokus på øvelseskjøring, med informasjon både til de som skal øve og de som er ledsagere. En podcastserie om øvelseskjøring er også produsert, der blant annet Trygg Trafikks egne eksperter er på veien og øver med andre. Her blir det mye å lære og god stemning. Trygg Trafikk ønsker at flere skal øvelseskjøre mer, at dette gjøres med god kunnskap og gjerne i dialog trafikklærere.
Gjensidige Forsikring finansierte fra 2018 prosjektet Handlingsplanlegging, som utviklet et digitalt verktøy for bedre måloppnåelse. Planleggeren er et interaktivt pedagogisk verktøy med en rekke trafikksikkerhetsrelaterte scenarioer, der brukerne selv kan velge og visualisere en konkret strategi til bruk i hverdagslige situasjoner i trafikken. Planleggeren kan benyttes i en rekke sammenhenger, både internt i Trygg Trafikks tiltak og av eksterne aktører.
Støtte fra Gjensidige Forsikring muliggjorde oppstarten av ungdomsprosjektet #ErDuSikker? som gikk fra 2015 til 2019 #Erdusikker var en konkurranse for videregående skoler, der ungdom engasjerte hverandre og løste oppdrag om trafikksikkerhet på nettsiden. Skolen som vant #Erdusikker? fikk en konsertopplevelse i skoletiden, og én elev i hvert fylke fikk et stipend på 15 000 kroner til kjøreopplæring, reise eller kjøp av sykkel.
Sommeren 2015 satte vi, sammen med Gjensidige, søkelyset på førerdistraksjon gjennom lansering av den interaktive virale kampanjen Hold Fokus. Kampanjen viste hvordan bruk av mobiltelefonen kan være en risiko i trafikken. Mobiltelefonen er én av mange ulike førerdistraksjoner, men kanskje den som er enklest å benytte som eksempel mange kan kjenne seg igjen i. Kampanjen hadde god effekt på målgruppen, nådde mer enn 20 millioner mediebrukene og fikk en rekke priser nasjonalt og internasjonalt, blant annet to priser i Digital Communication Awards 2016; Innovation of the year og CSR Communication.
E-læringskurset Real Life Auto ble muliggjort med støtte fra Gjensidige og lansert i 2012. Kurset har gjennomgått endringer siden lanseringen og retter seg mot ungdommer på videregående nivå, inkludert lærlinger. Det tar ca. 45 minutter å gjennomføre. Kurset inneholder flere ulike elementer, som flervalgsoppgaver, videoer og quiz.
Sammen med Fremtind har Trygg Trafikk engasjert SINTEF til å forske på bruken av skjerm i bil. Hvordan påvirker dette oppmerksomheten vår? SINTEF har, med hjelp fra Nord Universitet, samlet inn data fra testkjøringer hvor bilførerne har løst oppgaver på skjerm under kjøring.
Med blikksporing har vi registrert øyebevegelsene til testpersoner som har kjørt bil og samtidig løst oppgaver på skjermen. Dette er en effektiv metode for å måle og forstå sjåførens oppmerksomhet og reaksjoner. Samtidig har vi målt fart og plassering i kjørebanen.
– Vi ser en økning på 15 prosent i de såkalte bulkeskadene. Dette er skader som enkelt kan unngås med blikket på veien. Vi frykter at skjermer tar for mye oppmerksomhet fra selve bilkjøringen. Du skal ikke se lenge på en skjerm før du skjener ut eller mister reaksjonstiden du trenger for å håndtere en hendelse. Trafikkbildet endrer seg raskt, derfor er det viktig å fokusere på det vi holder på med, nettopp det å kjøre bil, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.
I mange år har Tryg Forsikring støttet Trygg Trafikks arbeid med å sette fokus på sikker sykling. Målet med samarbeidet er å øke oppmerksomheten rundt trygg bruk av sykkel og el-sparkesykkel, og viktigheten av å bruke hjelm – selv for hverdagssyklistene.
Sikkerhet på to hjul
Undersøkelser viser at kun 60 prosent av alle syklende bruker hjelm, og tallene er enda lavere for de på el-sparkesykkel. Det synes vi ikke er godt nok. Å bruke hjelm er den beste garantien du kan få for å unngå alvorlige hodeskader ved uhell. Derfor jobber vi sammen med Trygg Trafikk for økt fokus på sykkelsikkerhet for «hverdagssyklisten». De som sykler eller sparker til skolen, jobb eller butikken, og ikke som en del av en treningsøkt. Syklistene er mer utsatt for alvorlige skader enn bilister, og konsekvensene er mye, mye større for de på to hjul enn de på fire hjul.
-Hjelm er et viktig sikkerhetstiltak for syklisten. Gjennom kampanjer og medier vil vi formidle dette budskapet – og vi håper du finner det like meningsfylt som oss, sier Astrid Skaali Wolden Trygs representant i Fagstyret Trafikksikkerhet.
Eika forsikring har i flere år støttet Trygg Trafikks forebyggende arbeid i Innlandet fylke.
Vi samarbeidet i flere år for å øke trafikksikkerheten i en trafikkfarlig periode med noen nye og mange eldre russebiler, flere i bilen og feststemning og lite søvn blant ungdommene. I senere år har samarbeidet dreid seg mot sykkel og sykkelopplæring. Stadig er hengeren med en komplett sykkelløype i bruk blant skolene i Innlandet. I tillegg arrangerer Trygg Trafikk Innlandet og Eika en samhandlingskonferanse hvert år for frivillige lag og foreninger
som jobber med trafikksikkerheten.
Prosjekter: Skole og sykkel, sykkeldyktig.
Trygg Trafikk publiserer «Underveis» – en digital læringsressurs for 10. trinn.
Hver høst publiserer Trygg Trafikk «Underveis». Her finner lærere kreativt, spennende og lærerikt innhold til bruk i undervisningen på 10. trinn primært. Underveis kan også brukes på andre trinn, både i ungdomsskolen og i videregående skole. Underveis består av artikler, oppgaver, konkurranser og filmer. Alt innholdet er på ulike måter koblet til trafikk.
Trygg Trafikk lager Underveis takket være vårt gode samarbeid Storebrand, Jernbanepersonalet, Codan, Protector, KLP, Frende, Landkreditt, Insr og WaterCircles.
Prosjekt: Underveis