Sju personer omkom i trafikken i april

I løpet av årets første fire måneder har fem fotgjengere mistet livet i trafikken. Dette er like mange som i hele fjor. Hittil i år har totalt 30 personer omkommet i trafikken – en økning fra 22 i samme periode i fjor.

I perioden fra 2018 til 2023 omkom 96 fotgjengere og syklister i trafikken. I tillegg er det i snitt over 50 som blir hardt skadd hvert år. Dessuten viser tall fra legevakt og sykehus at svært mange blir både hardt og lettere skadd i såkalte eneulykker, og derfor ikke havner i den offisielle statistikken slik politirapporterte ulykker gjør. 

– Fotgjengere er svært sårbare i kollisjoner. Derfor er reglene slik at bilføreren har det største ansvaret i trafikken. Mange sjåfører er ikke tilstrekkelig oppmerksomme og kjører for fort i forhold til situasjonen. De legger ikke alltid merke til fotgjengere som nærmer seg. Vi vil igjen understreke hvor viktig det er å være helt til stede når du kjører bil. Legg vekk mobilen, unngå distraksjoner og tilpass farten etter forholdene, uttaler Tanja Loftsgarden, fagdirektør i Trygg Trafikk. 

Fotgjengerne taper alltid i en kollisjon 

Myke trafikanter er alltid tapende part i møte med biler uavhengig av regelverket. Av de fem omkomne fotgjengerne i år var det ett barn.  

– Ved påkjørsel øker risikoen for dødelige skader kraftig allerede ved 30 km/t. Som gående har du ingen beskyttelse, og små barn er spesielt utsatt. Ulykker med barn gjør særlig inntrykk, det gir oss en vond påminnelse om hvor viktig det er å jobbe målrettet slik at ingen barn omkommer i trafikken, sier Loftsgarden. 

Flest ulykker med fotgjengere skjer ved kryssing av vei. Det er derfor viktig å være ekstra oppmerksom inn mot kryss, og særlig inn mot gangfelt.  

7 tips til deg som bilfører  

Som bilfører kan du redusere risikoen for ulykker med fotgjengere og skape tryggere veier for alle dine medtrafikanter ved å gjøre dette: 

  • Hold deg til bilkjøring og se til begge sider flere ganger når du kjører mot gangfelt. 
  • Vær oppmerksom på blindsoner og sjekk speilene regelmessig for å forsikre deg om at det ikke er fotgjengere i nærheten, spesielt når du skal svinge eller rygge. 
  • Hold fartsgrensen, eller senk farten etter forholdene, spesielt i områder med mange fotgjengere som ved skoler, i boligområder og sentrumsgater. 
  • Bruk blinklys og kjør defensivt. Vær forutsigbar og vis hensyn til alle medtrafikanter. 
  • Gi fotgjengere forkjørsrett: Hold tilbake og la dem passere før du fortsetter. 
  • Barn kan være uforutsigbare, så vær spesielt oppmerksom nær skoler, lekeplasser og boligområder. Eldre fotgjengere kan ha redusert reaksjonsevne og trenger ekstra tid til å krysse veien. 
  • Vær oppmerksom på skolebusser som stopper for å slippe av eller ta opp barn, og vær ekstra oppmerksom ved gangfelt.

5 tips til deg som fotgjenger

  • Bruk gangvei og fortau når det er tilgjengelig, og gå så langt ut mot siden som mulig. 
  • Når flere går langs vei uten fortau, gå etter hverandre for å øke sikkerheten.  
  • Bruk alltid gangfelt, gangbru eller undergang når det er tilgjengelig, selv om det kan bety en liten omvei.  
  • Velg alltid den tryggeste siden av veien og gjør deg synlig for bilister, spesielt i mørket. Husk refleks! 
  • Lær barn hvordan de kan krysse veien på en trygg måte. Minn dem på at de alltid må stoppe helt og se seg godt om til begge sider før de krysser veien.

Tanja Loftsgarden

fagdirektør
Bilde av Christoffer Solstad Steen

Christoffer Solstad Steen

pressesjef