17. november er verdens minnedag for trafikkofre – en dag til å minnes og vise omsorg. Vi oppfordrer alle til å tenne et lys for dem vi har mistet i trafikken, de som er blitt alvorlig skadd – og deres pårørende.
17. november er Verdens minnedag for trafikkofre. – Det blir en dag til ettertanke, sier Kari Vassbotn, regionleder i Trygg Trafikk.
Verdens minnedag markeres i dag flere steder i Nordland.
Fylkesarrangementet er på rv 80 ved Hunstad I Bodø, søndag 17. november klokken 16:00 – 17:00.
Hver av de vi har mistet i trafikken siden forrige markering, vil bli markert med et kors. Vi markerer også alle som er blitt hardt skadet med lykter.
– I år er det 7 kors og 34 lykter. Det er alt for mange, sier Vassbotn.
Det vil det stå representanter fra alle som blir involvert når en alvorlig ulykke skjer – utrykningsetatene, Røde kors, Statens Vegvesen, Fylkeskommunen og gravferdsbyrå. FNs «World Day of Remembrance» (Verdens minnedag) har søkelys på tre begreper: Minnes – støtte – gjøre noe.
Minnes
– Vi vet at de aller fleste Nordlendinger på en eller annen måte er berørt av trafikkulykker. Enten har de selv vært involvert i en ulykke, eller de kjenner noen som er blitt hardt skadet eller drept i en ulykke. Å ha en dag for å minnes de vi har mistet, og å støtte dem som ble igjen, tror vi er viktig, sier Vassbotn, og oppfordrer alle til å delta i markeringen i Bodø – eller delta hjemmefra ved tenne et lys denne søndagen.
Umistelige
Hvert av de sju korsene som vil stå på veien, representerer en som har omkommet på veiene i Nordland siden sist markering, en i fjor, og seks så langt i år. – Vi har bare mistet menn på veiene i Nordland siden i fjor.
– Hver enkel av disse mennene var umistelige; for sine barn, ektefeller, bestevenner og kollegaer. Mennesker som er dypt savnet – de er ikke tall i statistikken, understreker Vassbotn.
Støtte
De som er hardt skadet i trafikken, blir i Norge godt ivaretatt av dyktig helsepersonell, og det finnes mange gode tilbud til opptrening og hjelp.
– Vi vet likevel at både de som er blitt skadd så hardt at livene deres er endret for alltid, og deres pårørende kan trenge mer støtte, for at de skal leve livene sine så godt som mulig. Den støtten er det viktig at de får, sier Vassbotn, som berømmer likemannsorganisasjoner som Personskadeforbundet, som er opptatt av skadde og pårørendes rettigheter og muligheter.
Gjøre noe
Alle som jobber med trafikksikkerhet i Norge, jobber mot samme visjon: Vi ønsker at ingen skal skaddes eller dø i trafikken – nullvisjonen.
– Vi har i mange år hatt en veldig fin utvikling i statistikken – men vi har dessverre ennå langt igjen. Det betyr at det forebyggende trafikksikkerhetsarbeidet fremdeles er svært viktig, sier Vassbotn, og peker på at trafikksikkerhet er et felles ansvar. Hun poengterer at det er viktig å planlegge for sikre, trafikale løsninger, der også de myke trafikantene blir tatt vare på. Og det er viktig å utbedre tunneler som har foreldet standard, og å vedlikeholde veiene som er bygget.
– Men vi kan alle gjøre vårt – ta ansvar når du ferdes i trafikken, vær oppmerksom og vis omsorg for andre som ferdes på veien – uansett om du er på fire hjul, to hjul eller går, avslutter Vassbotn.