
Bymiljøetaten – Oslo kommune
Det arbeides systematisk for å gjøre alle skolene i Oslo til Hjertesoneskoler. Her kan du lese om hvordan arbeidet er organisert og lære mye om hvilke prosesser som er i gang.
Lisbet Bjone – BYM:
«Det er et politisk mål at alle skoler med barnetrinn i Oslo skal bli hjertesoneskoler.»
Formålet med Hjertesone er å redusere biltrafikk i området rundt skolen, særlig knyttet til foreldrekjøring, – for å gjøre det tryggere og mer attraktivt å gå og sykle, samt øke fokuset på holdningsskapende arbeid på skolen og i FAU.
Målet er at elever, foreldre og skolen skal få mer eierskap til trafikksikkerheten på skolevei, samt at de kan påvirke trafikksikkerheten både holdningsskapende og fysisk gjennom medvirkning.

Oslo kommune tilbyr Hjertesoneprosjektet til skoler hvert år. Vi informerer om at det er et samarbeid mellom skole, FAU og kommunen og at det er viktig å ha med både elevene og foreldrene. Det er Bymiljøetaten (BYM) som koordinerer arbeidet i kommunen.
Vi sender ut spørreundersøkelse til foreldrene, der vi spør om hvordan eleven kommer seg til og fra skolen, på sommer- og vinterstid, og hvor de ser problempunkter på skoleveien. Utdrag fra spørsmål ligger lenger ned på siden.
Når vi har trukket ut hovedpunktene fra spørreundersøkelsen, har vi oppstartmøte med skolen og FAU om forventninger, om gjeldende trafikk-fokus på skolen, og vi legger videre plan for prosjektet.
Skole og FAU skal tegne opp ønsket Hjertesone på kart, og lage aktivitetsplan for trafikksikkerhetsopplæring, aktiviteter og arbeid. Skoleprosjektene får tilsendt maler som hjelp i prosessen som fylles ut og sendes til Oslo kommune. Prosjektplan og aktivitetsplan i vedlegg.
Vi går en trafikktur med representanter fra elevene, f.eks. elevråd, og en representant for skolen. Vi går en runde i området rundt skolen og spør elevene hva de synes, særlig de stedene foreldrene har nevnt som problempunkter. Vi noterer og vurderer også elevenes problempunkter. Utdrag av referat fra trafikktur lengers ned på siden.

Vi analyserer data og ser hvilke punkter som flest foreldre og barn har påpekt. Mulige tiltak vurderes, enten fysiske tiltak, eller ved holdningsendring og opplæring. Vi prioriterer tiltakene basert på faglige vurderinger og kostnadsramme.
Befaring med dialog med alle involverte parter. Diskutere aktiviteter og holdningsskapende arbeid, og foreldre og skole starter med det.
Kommunen bygger tiltak på offentlig vei, skole-eier bygger og tilrettelegger eventuelle tiltak på skolens område.
Etter avsluttet arbeid sender vi ut en etterundersøkelse til foreldrene.
BYM gjennomfører avslutningsmøte med evaluering og avslutning av hjertesone-samarbeidet. Skolen og FAU har ansvar for å drive hjertesonearbeidet videre.
Det tar 1-2 år og gjennomføre et hjertesoneprosjekt på skolen, på grunn av prosjektering, bygging, koordinering mellom etater og andre byggeprosjekter, kapasitet hos entreprenører og på skolene. Det er utfordrende når det trekker ut i tid fordi FAU endrer representanter, skolens kontaktpersoner kan endre seg, og det kan oppstå nye behov og problemstillinger.
Det er viktig at alle blir hørt, men at kommunen må ta de faglige vurderingene av hvilke fysiske tiltak som kan gjennomføres.