Kartlegging

Et av målene i Hjertesonearbeidet, er å øke trafikksikkerheten i nærområdet rundt skolen. Fysiske tiltak kan være en løsning for å utbedre forholdene, men det er ikke alltid mulig å gjennomføre.Da blir det ekstra viktig å kartlegge skolens nærmiljø, og gjøre tiltak som er innenfor rammene.

Dette kan dere gjøre med elever på skolen:

Introduksjon 

For å sikre at skoleveien er trygg for alle elever, er det viktig å identifisere potensielt farlige situasjoner i skolens nærmiljø. Ved å involvere elevene i denne prosessen, kan vi ikke bare øke deres bevissthet om trafikksikkerhet, men også gi dem verdifulle ferdigheter i risikovurdering og problemløsning. Dette initiativet bygger på erfaringer fra BOS-prosjektet, som fokuserte på sykkelopplæring, og tilpasses for å passe inn i Hjertesone-programmet.

Trinn 1: Forberedelse og informasjon 

Start med å informere elevene om formålet med kartleggingen. Forklar hvorfor det er viktig å identifisere farlige situasjoner og hvordan dette kan bidra til en tryggere skolevei. Det er lurt å nevne eksempler som for eksempel hekker som kan klippes, steder veien oppleves som utrygg og krysse eller gå langs eller andre ting som gjør at elever føler seg utrygge på skoleveien.

Trinn 2: Kartlegging av nærmiljøet 

Del elevene inn i små grupper og gi dem kart over skolens nærmiljø. Be dem om å gå eller sykle rundt området og notere steder hvor de føler seg utrygge. Dette kan inkludere veikryss med dårlig sikt, områder med høy trafikk, eller steder uten tilstrekkelig belysning. Oppmuntre dem til å ta bilder eller lage skisser av disse stedene. De yngste trenger voksne som følger, mens de litt eldre kan gjøre slike kartlegginger på egen hånd.

Trinn 3: Analyse og diskusjon 

Når kartleggingen er fullført, samles alle gruppene for å diskutere det de har funnet ut. La hver gruppe presentere sine observasjoner og forklare hvorfor de mener disse stedene er farlige. Diskuter mulige løsninger og tiltak som kan forbedre sikkerheten, som bedre skilting, fartsdumper, endret mønster på parkeringen eller en hekk som må klippes.

Trinn 4: Praktisk trening 

Basert på kartleggingen, planlegg praktiske øvelser hvor elevene kan trene på å håndtere de identifiserte farlige situasjonene. Dette kan inkludere sykkeløvelser i skolegården eller trafikkøvelser i nærområdet, eller la elevene gå langs vei/krysse vei på stedene de har funnet under tilsyn av voksne. Her er ideen å trene på situasjoner til alle er tryggere på de oppgitte stedene og situasjonene.

Trinn 5: Implementering og oppfølging 

Etter at tiltakene er identifisert, er det viktig å samarbeide med foresatte, lærerne på skolen og kanskje naboer i nærområdet rundt skolen, slik at alle kan være ekstra på vakt. I noen tilfeller kan det være nødvendig å kontakte kommunen for å melde behov for tiltak, men det viktigste i denne sammenhengen er at elevene bevisstgjøres utfordringene.

Konklusjon 

Ved å involvere elevene i kartleggingen av skolens nærmiljø, kan vi ikke bare identifisere og forbedre farlige situasjoner, men også styrke elevenes bevissthet og ferdigheter innen trafikksikkerhet. Dette initiativet er et viktig skritt mot tryggere skoleveier og en sikrere hverdag for alle elever.