
Kunnskapsbaserte anbefalinger
Rapporten 12 prinsipper for å lære barn og unge om trafikk og mobilitet gir anbefalinger som bygger på nyere forskning om barns risikoforståelse og på kunnskap om hvilke opplæringstiltak som har best effekt.

Barn, oppmerksomhet og sykling
Barn, oppmerksomhet og sykling (BOS) er et forskningsprosjekt i regi av SINTEF på oppdrag fra Trygg Trafikk. Hovedmålet var å utvikle, prøve ut og evaluere en ny modell for trafikkopplæring på sykkel basert på det vitenskapelige konseptet Mind, Brain and Education. Her utnyttes samspillet mellom nevro-vitenskap, psykologi og pedagogikk. Ferdig undervisningsmateriell basert på forskningen er publisert i Sykkeldyktig.

LEARN!
LEARN! (Leveraging Education to Advance Road Safety Now!) er et prosjekt i regi av European Transport Safety Council (ETSC), Fundación MAPFRE og Flemish Foundation for Traffic Knowledge (VSV). Prosjektet har som mål å forbedre kvaliteten på trafikk- og mobilitetsopplæringen i Europa ved å gi informasjon, verktøy og ressurser til utdanningseksperter samt politiske anbefalinger til beslutningstakere.
Barn og unge har rett til å vokse opp trygt, og trafikksikkerhet bør derfor være en viktig og naturlig del av deres hverdag. Den første rapporten, «Status Report», beskriver status for trafikk- og mobilitetsopplæringen i Europa. Rapporten viste at tilbudet av slik utdanning varierer mye i Europa, og at de fleste land ikke oppfyller sin forpliktelse til å tilby trafikksikkerhet og mobilitetsopplæring på en systematisk og kontinuerlig basis, spesielt i skoler på alle nivåer.
Rapporten «Key Principles» inneholder 17 anbefalinger som bør iverksettes i alle land for å sikre at alle barn og unge får trafikk- og mobilitetsopplæring av høy kvalitet.
https://www.trafficsafetyeducation.eu/wp-content/uploads/LEARN-Key-Principles.pdf
«Manual» er en prosjekthåndbok for utvikling og evaluering av aktiviteter og programmer for trafikk- og mobilitetsopplæringen. Den gir anbefalinger, kriterier og veiledning for å utvikle og gjennomføre gode pedagogiske aktiviteter.
https://www.trafficsafetyeducation.eu/wp-content/uploads/LEARN-Manual.pdf
LEARN! utgir forskjellige Flash’ publikasjoner, en serie kortere rapporter som setter søkelys på spesifikke aspekter knyttet til trafikk- og mobilitetsopplæring. En av dem omhandler hvordan trafikkopplæring knyttes til bærekraft og mobilitet.
LEARN! organiserer også arrangementer og webinarer der eksperter presenterer og diskuterer beste praksis og interessante prosjekter. Alle prosjektets ressurser er fritt tilgjengelige på LEARN! nettsted på: https://www.trafficsafetyeducation.eu/resources/

Internasjonale forpliktelser
Land i Europa har ved flere anledninger forpliktet seg til å gi opplæring i trafikk-sikkerhet, blant annet gjennom:
FNs konvensjon om barnets rettigheter (Barnekonvensjonen) er en internasjonal avtale om barns rettigheter. Konvensjonen gir alle barn og unge under 18 år rett til å ha en trygg og god oppvekst, uansett hvem de er og hvor de bor.
De aller fleste europeiske land har undertegnet UNECE-konvensjonen om veitrafikk (også kalt «Wien-konvensjonen av 1986») og har dermed forpliktet seg til å gi opplæring i trafikksikkerhet til alle. «Artikkel 3 (5a). Kontraktspartene vil treffe nødvendige tiltak for å sikre at trafikkopplæring gis på systematisk og kontinuerlig grunnlag, særlig i skoler på alle klassetrinn.»
I FNs mål for bærekraftig utvikling er det fastsatt mål for forbedring av trafikksikkerhet (mål 3.6), bærekraftig ferdsel i byområder (mål 11.2), og opplæring (mål 4, særlig mål 4.7) for å sikre at alle elever får den kunnskapen og de ferdighetene som er nødvendig for å fremme bærekraftig utvikling.
I mai 2017 forpliktet transportministrene i EU-medlemsstatene seg til å fremme, sammen med Europakommisjonen, en trafikksikkerhetskultur for hele Europa basert på felles verdier og til å forbedre trafikantenes atferd gjennom kontinuerlig og effektiv opplæring og trening rettet mot ulike grupper.
Virtual Risk Management – exploring effects of childhood risk experiences through innovative methods (ViRMa)
Målet med ViRMa er å øke forståelsen for hvordan barn utvikler kompetanse i risikovurdering og risikohåndtering gjennom risikofylt lek. Dette skal undersøkes på en trygg og etisk forsvarlig måte ved bruk av virtuell virkelighet (VR). Trafikk, lek ved vann og frilek er scenarier som tas i bruk.

Utvikling av risikoforståelse hos barn
Prosjektet utvikler realistiske situasjoner som barna skal håndtere. Bruk av VR og sensorer vil gi innblikk i barnets faktiske håndtering av situasjonen og belyse barnets kompetanse i vurdering og håndtering av risiko. Sammen med barnets tidligere erfaring i lek og fysisk aktivitet, vil man få kunnskap om hvordan barn utvikler kompetanse i risikohåndtering, og hvordan man kan forebygge ulykker og skader.