Skolebarn

Trafikkopplæring for alle

Barnehage- og skolenivå

Prinsipper og anbefalinger

1. Alle barn og unge får trafikkopplæring gjennom hele utdanningsløpet

  • Fortsett å omtale trafikkopplæring som en tydelig del av nullvisjonen med klare mål og tiltak i Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei samt i regionale og kommunale planer. 
  • Samferdselsmyndighetene har hovedansvar for trafikksikkerhet, men trafikkopplæringen i barnehage og skole må forankres hos utdanningsmyndighetene på nasjonalt nivå, fylkes- og kommunenivå. 
  • Del eksempler på god praksis og lag systemer for veiledning og oppfølging, for eksempel gjennom tiltak som Trafikksikker kommune, Trafikksikker fylkeskommune og Hjertesone

2. Barnehagens og skolens planverk sikrer progresjon i trafikkopplæringen

  • Vis hvilke muligheter som ligger i barnehagens rammeplan og i Kunnskapsløftet for å gi trafikkopplæring av god kvalitet med kontinuitet og progresjon gjennom hele utdanningsløpet.  
  • Sikre at trafikksikkerhet er en viktig del av internkontrollsystemet til barnehager og skoler.  
  • Hjelp skoler til å organisere arbeidet på hensiktsmessige måter, for eksempel gjennom Trafikksikker kommune og Trafikksikker fylkeskommune.

3. Trafikkopplæringen har strategiske og operasjonelle mål



Eksempler til prinsipp 1

Regional plan for mobilitet for Agder 2023-2033

Sammen gjør vi reisen enkel, trygg og grønn.

Forebyggende arbeid og tidlig innsats har dokumentert positiv effekt. Det er derfor viktig å identifisere grupper med forhøyet risiko i trafikken, slik at det kan settes inn målrettede tiltak for disse gruppene. Trafikksikkerhetsplanene har som hovedfunksjon å være styringsverktøy for et målrettet trafikksikkerhetsarbeid i kommunen. Det er viktig at det er en rød tråd i arbeidet, fra nasjonalt til lokalt nivå.

Kommunale planer

Sigdal kommune trafikksikkerhetsplan 2022-2026, Buskerud
Det finnes en god planstruktur på nasjonalt nivå, og stadig flere kommuner tar i bruk en mal for kommunal trafikksikkerhetsplan som følger den samme strukturen.

Plan for grønn mobilitet og trafikksikkerhet 2019-2029, Strand kommune, Rogaland
Her er blant annet Trafikksikker kommune, trafikkopplæring og Barnetråkk omtalt i en samlet strategi for å få flere til å sykle og gå, på en trygg måte.

Eksempler til prinsipp 2

Opplæringsressurser fra Trygg Trafikk

Barnas Trafikklubb er laget for barn i barnehage, skole og SFO. Lærer og foresatte finner morsomme og engasjerende læringsaktiviteter og spennende materiell som gjør trafikksikkerhet til en naturlig del av barnas hverdag.

Trafikkopplæring på sykkel – barnetrinnet

Sykkeldyktig skal bidra til at alle barn skal få like muligheter til å skaffe seg gode ferdigheter på sykkel og grunnleggende kunnskap om trafikksikkerhet. Sykkeldyktig.no er et verktøy for alle lærere i grunnskolen.

Sykkeldyktig er et samarbeid mellom Syklistforeningen, NAF og Trygg Trafikk. Sykkeldyktig er et godt eksempel på samordning og styring av trafikk- og mobilitetsopplæring.

Trafikkopplæring for ungdom

Ungdom er særlig risikoutsatt i trafikken og skal få et særlig fokus i tiltaksplanen. Skolen har gode muligheter for å bruke trafikk som tverrfaglig faglig tema – både på ungdomsskolen og videregående skole. Underveis er en digital lærebok med mange ferdige undervisningsopplegg for disse trinnene.

Eksempel til prinsipp 3

Progresjon i trafikkopplæringen

Trafikkopplæring bør gjennomføres med progresjon og kvalitet, slik at barn og unge stadig kan bli klare for nye trafikantroller. Skisse for innhold og progresjon i trafikkopplæringen fra barnehage til videregående.